Limon Sirkesi Limon, ılıman iklimlerde yetişen ve yıl boyunca büyümeye devam eden, yapraklarını dökmeyen bir ağaç türünün meyvesidir. Dünya üzerinde en çok bilinen ve tüketilen narenciyelerden birisidir. Mis kokulu kabuğu ve ekşi tatta suyu vardır. Bu yüzden çaya, çorbaya, salata ve yemeklere sıklıkla kullanılan bir turunçgildir. İçeriğinde; folat, tiamin, niasin, bakır, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, demir ve çinko bileşenlerinin yanı sıra; A, B, C ve B6 vitamini de bolca bulunmaktadır. Bu besleyici elementler, insan sağlığına oldukça fayda sağlar. Cilt sorunları, diyabet, ateş, sindirim sorunları, saç bakımı, diş sağlığı gibi birçok rahatsızlığa iyi gelen limon; yağı, suyu, tuzu ve sirkesi yapılabilen doğal besinler arasında yer almaktadır. Ancak şu anda, belki de adını ilk kez duyacağınız limon sirkesinden size bahsedeceğiz. Limon Sirkesi Limon sirkesi, her yerde rahatlıkla bulunabilen sirke türlerinden biri değildir. Ancak mucizevi denilecek kadar mükemmel bir nimettir. Salatalarda, tatlılarda, dondurmalarda, yemeklerde, sos ve çorbalarda lezzeti artırmada etkilidir. Aynı zamanda limon sirkesi, limonata yapımında da kullanılarak faydalarından mümkün mertebe yararlanılması amaçlanır. Limon sirkesi yaygın olarak satılmasa da evde rahatlıkla kendinizin yapabileceği bir sirkedir. Hepimizin de evde mutlaka bulundurduğu o C vitamini kaynağı limondan, sirke yapmak oldukça basittir. Limonun, en hoş ve en yararlı değerlendirme şekillerinden biridir bu yöntem. Malzemeler
Yapılışı Öncelikle limon kabuklarını, altındaki beyaz kısmı almadan incecik soyalım. Daha sonra küçük parçalar halinde doğrayınız. Çekirdeklerini ayıklamayınız. Hatta düşen çekirdeklerini de limon sirkesi yapımında kullanalım. Bunlar sirkenin acılaşmasını önleyecektir. Yeteri büyüklükteki kavanozun içerisine; limon parçalarını, tuzu ve mayalanması için üzüm ya da elma sirkesini ekleyip üzerine suyu ilave edelim. Tahta kaşıkla karıştırdıktan sonra, temiz bir tülbentle ağzını örtelim. Yaklaşık 20 gün boyunca bekleyeceğimiz limon sirkesini, gün içerisinde bir defa tahta kaşık ile karıştırıp tekrar tülbentle kapatalım. Limonlar kavanozun dibine çöktüğünde, limon sirkeniz hazır demektir. Limon Sirkesinin Faydaları Nelerdir?
|