Limon Sirkesi Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Limon Sirkesi Nasıl Yapılır?

Limon Sirkesi

Limon, ılıman iklimlerde yetişen ve yıl boyunca büyümeye devam eden, yapraklarını dökmeyen bir ağaç türünün meyvesidir. Dünya üzerinde en çok bilinen ve tüketilen narenciyelerden birisidir. Mis kokulu kabuğu ve ekşi tatta suyu vardır. Bu yüzden çaya, çorbaya, salata ve yemeklere sıklıkla kullanılan bir turunçgildir. İçeriğinde; folat, tiamin, niasin, bakır, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, demir ve çinko bileşenlerinin yanı sıra; A, B, C ve B6 vitamini de bolca bulunmaktadır. Bu besleyici elementler, insan sağlığına oldukça fayda sağlar. Cilt sorunları, diyabet, ateş, sindirim sorunları, saç bakımı, diş sağlığı gibi birçok rahatsızlığa iyi gelen limon; yağı, suyu, tuzu ve sirkesi yapılabilen doğal besinler arasında yer almaktadır. Ancak şu anda, belki de adını ilk kez duyacağınız limon sirkesinden size bahsedeceğiz.

Limon Sirkesi

Limon sirkesi, her yerde rahatlıkla bulunabilen sirke türlerinden biri değildir. Ancak mucizevi denilecek kadar mükemmel bir nimettir. Salatalarda, tatlılarda, dondurmalarda, yemeklerde, sos ve çorbalarda lezzeti artırmada etkilidir. Aynı zamanda limon sirkesi, limonata yapımında da kullanılarak faydalarından mümkün mertebe yararlanılması amaçlanır.

Limon sirkesi yaygın olarak satılmasa da evde rahatlıkla kendinizin yapabileceği bir sirkedir. Hepimizin de evde mutlaka bulundurduğu o C vitamini kaynağı limondan, sirke yapmak oldukça basittir. Limonun, en hoş ve en yararlı değerlendirme şekillerinden biridir bu yöntem.


Malzemeler
  • 1 kilogram limon
  • 2 litre klorsuz su
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay bardağına yakın elma veya üzüm sirkesi
  • Cam kavanoz

Yapılışı

Öncelikle limon kabuklarını, altındaki beyaz kısmı almadan incecik soyalım. Daha sonra küçük parçalar halinde doğrayınız. Çekirdeklerini ayıklamayınız. Hatta düşen çekirdeklerini de limon sirkesi yapımında kullanalım. Bunlar sirkenin acılaşmasını önleyecektir. Yeteri büyüklükteki kavanozun içerisine; limon parçalarını, tuzu ve mayalanması için üzüm ya da elma sirkesini ekleyip üzerine suyu ilave edelim. Tahta kaşıkla karıştırdıktan sonra, temiz bir tülbentle ağzını örtelim. Yaklaşık 20 gün boyunca bekleyeceğimiz limon sirkesini, gün içerisinde bir defa tahta kaşık ile karıştırıp tekrar tülbentle kapatalım. Limonlar kavanozun dibine çöktüğünde, limon sirkeniz hazır demektir.

Limon Sirkesinin Faydaları Nelerdir?
  • Vücuda dinçlik vererek, yorgunluk ve halsizliği ortadan kaldırır.
  • Nezle ve grip gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarından sizi uzak tutar.
  • Mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi sorunlarında rahatlama sağlar.
  • Sivilce ve siyah noktaları giderir ve cildinize parlaklık katar.
  • Limon sirkesi gargara yapıldığında, diş eti rahatsızlıklarını tedavi eder ve ayrıca ağız kokusunu da giderir.
  • Güçlü bir dezenfektan olduğundan temizlik için de kullanılmaktadır.
  • Limon sirkesi, diğer sirkeler gibi ateş düşürücü etkisi bulunur.
  • İshal ve kabız gibi bağırsak enfeksiyonlarında limon sirkesi çok faydalıdır.
  • Damar tıkanıklığı tedavisine yardımcı olan limon sirkesi; kan akışını düzenler. Ayrıca kalp çarpıntısı şikâyeti olanlar da limon sirkesinden yararlanabilir.
  • Metabolizmanın çalışmasını hızlandıran limon sirkesi, zayıflamak isteyenler için de güçlü bir iksirdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bodur Limon Yetiştiriciliği

Bodur Limon Yetiştiriciliği

Limon Servi Türleri ve Özellikleri

Limon Servi Türleri ve Özellikleri

Dondurulmuş Limon Faydaları Nelerdir?

Dondurulmuş Limon Faydaları Nelerdir?

Limon Zayıflatırmı Limonun Vücut Üzerindeki Etkisi

Limon Zayıflatırmı Limonun Vücut Üzerindeki Etkisi

Limon Çamı Özellikleri

Limon Çamı Özellikleri

Güncel

Karbonat Limon Diş Beyazlatma Yöntemleri

Karbonat Limon Diş Beyazlatma Yöntemleri

Güncel

Limon Tansiyonu Yükseltir mi?

Limon Tansiyonu Yükseltir mi?