Bodur Limon Yetiştiriciliği
25 Temmuz 2024

Bodur Limon Yetiştiriciliği

Bodur Limon

Bodur limon, yetiştirmek oldukça keyifli bir uğraştır. Üretici, yetiştirdiği limon ağaçlarından meyvesini de almaya başlamışsa değmeyin keyfine. Ayrıca bu ağaçlar görünüşü kadar, kokusuyla da motive edici bir ağaçtır. Limon ağaçları bütün bir yıl yapraklarını dökmeyen, uçucu yağları bünyelerinde barındıran ağaçlardır. Bodur limon çeşidi, evde yetiştirmeye en uygun limon ağacıdır. Ev dışı mekanlarda yetiştirmek isteyenler ılıman iklim bölgelerini seçmelidir. Ülkemizde en fazla Akdeniz ve Ege bölgeleri bodur limon yetiştiriciliğine elverişli yerlerdir. Bodur limonda, diğer bitkiler gibi döllenmeden meyve vermez. Saksıda tek ağaç yetiştiriyorsanız döllenme olmayacaktır. Bu durumun önüne geçmek için en az iki saksıya bodur limon ağacı dikmek gerekir.

Evde Bodur Limon Yetiştiriyorsanız Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Saksılar toprak saksılardan seçilmeli, derin değil geniş olmalıdır.
  • Bodur limonu humuslu zengin bir toprağa ekilmelidir.
  • Saksılara muhakkak delik açılmalı, toprak çamur olmayacak şekilde sulanmalıdır.
  • Evde kalorifer gibi ısıtıcıların yanına koymayın; bu durum bitkinin nem dengesini bozarak kurumasına neden olur.
  • Toprağına ayda bir kez gübre koyulur. Saksıdaki bodur limonlar için gübreleme daha gereklidir. Sulama sırasında topraktaki mineraller altına akıp gittiği için bir süre sonra toprak fakirleşir ve verimsiz olmaya başlar, gübrelenerek bu durum tersine çevrilir.
  • Bodur limon ağacının toprağı ara ara havalandırılmalıdır.
  • Bodur limon, ocak-şubat aylarında budanır; eğer saksıda yetiştiriliyorsa yaprakları seyrekleştirilmelidir. Çiçeklenmenin olduğu zamanlar budama yapılmamalı; çiçek açmadan önce, sonbahar ve ilkbahar aylarında yapılmalıdır.

Bodur Limon Çiçeklenme ve Bakım

Bodur limon, kış ve yaz aylarının başlangıcında bol miktarda çiçek açmakta, doğal bir oda parfümü görevini üstlenmektedir. Saksıda yetiştirilen bodur limon ağacının mor çiçekleri vardır. Bu ağaçlar bol güneş ve havadar ortamları severler. Bodur limon ağacının diğer ağaçlardan farkı, boylarının en fazla 2-3 metre olmasıdır. Sürgünleri olmadığı için kötü hava koşullarına diğer ağaçlardan daha dayanıklıdır. Don olayının olmadığı yerlerde, bahçelere yapılan dikimlerde dona karşı ağaçları korumak amaçlı etrafları sarılmalıdır.

Bu ağaçlar gece gündüz sıcaklık farklarının az olduğu iklim koşullarını severler. Eğer dışarıda ekilmişse, ekimlerinden sonraki 2-3 yıl bir naylonla korunmalı, kök çevresi sarılarak don olayından korunmalıdır. Bodur limon ağaçları dikildikten 1 yıl sonra meyve vermeye başlarlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Belge

25 Temmuz 2024 Perşembe

Limon ağacı yetiştirmeye karar verdim ama evimde yeterli güneş almayan bir yer var. Bu durumda bodur limon yetiştirmem mümkün mü? Ayrıca saksı seçiminde nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Belge,

Limon ağaçları genel olarak bol güneş ışığına ihtiyaç duyarlar, bu nedenle evinizde yeterli güneş almayan bir yer varsa, limon ağacı yetiştirmek biraz zor olabilir. Ancak, bodur limon ağaçları daha küçük alanlarda yetiştirilebildiği için bir şansınız olabilir. Bodur limon ağaçlarını yetiştirirken, bitkinin yeterli ışık almasını sağlamak için yapay aydınlatma kullanmayı düşünebilirsiniz.

Saksı seçimine gelince, limon ağaçları için iyi drenaj sağlayan saksılar tercih edilmelidir. Saksının alt kısmında drenaj deliklerinin olması önemlidir. Ayrıca, büyüme alanı sağlamak için yeterince büyük bir saksı seçmek de faydalı olacaktır. Başlangıçta daha küçük bir saksı kullanabilir ve bitkiniz büyüdükçe daha büyük bir saksıya geçiş yapabilirsiniz.

Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Limonlu Yoğurt Kürü

Limonlu Yoğurt Kürü

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Limon Suyu Diyeti Nasıl Yapılır?

Limon Suyu Diyeti Nasıl Yapılır?

Koltuk Altına Limon Sürmek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Koltuk Altına Limon Sürmek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Limon Yemek Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Limon Yemek Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Limon Fidesi Bakımı ve Önemi

Limon Fidesi Bakımı ve Önemi

Nane Limon Nasıl Yapılır?

Nane Limon Nasıl Yapılır?