Limon Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
23 Temmuz 2024

Limon Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Limon Ağacı Bakımı

Limon ağacı, ılıman iklimleri seven ve ülkemizde en fazla üretilen narenciye türlerinden biridir. İç ve dış piyasa satışı oldukça fazla olan limon, uygun bahçe alanından ekimine, sulamasına, gübrelemesine, budamasına ve ilaçlamasına kadar belirli uygulamalar ile yetiştirilmektedir. Limon ağacı bakımı hassastır ve kültürel işlemler çok dikkat gerektirir. Limon ağacı, 12 ay boyunca yeşil kalabilen bir ağaçtır. Ülkemizde Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgelerinde yetişen limon ağacı tarım alanları dışında neredeyse her evin bahçesinde de bulunur. Limon ağacı bakımı, oldukça fazla emek, sermaye ve en önemlisi bol bol zaman isteyen bir durumdur. Limon ağacı bakımı için uygun ekolojik şartlar, bahçenin planlanması ve yetiştirilecek limon ağacı çeşidinin iyi belirlenmesi gerekir.


Limon ağacı bakımı için, ekolojik istekler yani iklim ve toprak özellikleri çok önemlidir. Limon ağacı dikilmeden önce dikim yapılacak arazi toprağı mutlaka analiz ettirilmiş olmalıdır. Limon ağacının dikileceği toprağın derinliği 2 metreden az olmamalıdır. Limon ağacı kökleri oksijeni çok sevdiğinden dolayı toprağın mutlaka hava alabilir özellikte olması gerekir. Toprağın havalanma özelliği azaldıkça limon ağacı kökleri toprak yüzeyine doğru çıkmaya başlar. Limon ağacının kökleri, toprak ortamının elverişli olması ile 7.5-8 metre civarlarında yayılma özelliği gösterir.

Limon ağacı bakımı ve yetiştirilmesi için en uygun toprak şekli iyi drene olabilen hafif yapılı topraklar, gevşek özellikle, kumlu, kumlu tınlı, killi tınlı yapıdaki topraklardır. Limon ağacı köklerinin geniş alanlara yayılması sebebi ile taban yüksekliği fazla olan topraklarda yetişmez. Taban suyu yüksekliği fazla olan yerlerde drenaj yapılmalıdır. Limon ağacı bakımı için taban suyu seviyesi 2 metrenin altında olmalıdır. Toprağın pH derecesi ise 5.5-6 değerinde olmalıdır. Limon ağacında emici kökler, toprağın 90 cm derinliğinde saçak kökler ise 120 cm derinliğindedir. Bundan dolayı limon ağacı bakımı yapılacak yer tespit edilirken toprağın en 1.5 metrelik kısmı analiz edilmiş olmalıdır. Topraktaki kil oranı %20, kum oranı ise %50 oranlarında olmalıdır.

Limon Ağacı Bakımı İçin Dikkat Edilecek Noktalar

  • Limon ağacı dikilirken rüzgardan korunmak amacı ile aralıklar 1 metre civarında olmalıdır. Düşük sıcaklıklar don tehlikesi yaratacağı için dikim alanında sıcaklık kesinlikle 0 derecenin altında olmamalıdır. Limon ağacında dinlenme süreci yoktur; elverişli ortamlarda büyüme ve gelişme süreklilik arz eder.
  • Limon ağacı bakımının istenilen düzeyde olması, ekimde kullanılan tohumun kalitesi ile bire bir alakalıdır. Çünkü hastalık taşıyan tohumlardan verim alınması imkansızdır. Anaç kalem uyuşması iyi türün tüm özelliklerini taşıyan hızlı gelişim özelliğine sahip fideler kullanılmalıdır. Fide dikilmeden önce toprağın kuru olduğu zamanlarda toprak pullukla yumuşatılmalıdır. Limon ağacı bakımı ve yetiştiriciliği için en iyi dikim dönemi, ilkbahar dönemidir. Fidanların tutması ve gelişmesi için mutlaka dikim budaması yapılması gerekir. Gübreleme dikimden önce de mutlaka yapılmalıdır.
  • Özellikle yaz aylarında sulamaya özen gösterilmelidir. Limon ağacı bakımı için sulama Nisan-Mayıs aylarında başlayıp Temmuz-Ağustos aylarında daha sık yapılmalıdır. Sulama süreci Kasım ayına kadar devam ettirilir. Sulanmış yüzey 2 günden fazla göllenmiş olarak kalırsa oksijen miktarının azalmasına bağlı olarak kurumalar başlar. Sulama için belirleme yapabilmek için 15 cm derinden toprak alınır, top yapılıp 25 cm havaya atılır; toprak yere düştüğünde dağılma yoksa nem derecesi iyi demektir, dağılma varsa sulanmalıdır.
  • Zararlılarla mücadele için ilaçlama çok önemlidir. Zararlı ve böceklerin yoğunluğuna göre yapılan ilaçlama, rüzgarlı, yağmurlu, çok sıcak ya da çok soğuk hava koşullarında uygulanmaz.
  • Limon ağacı bakımı için en gereken kültürel işlemlerden biri de gübreleme olup, limon ağacının yaşı, çeşidi, toprak su ve iklim özelliklerine göre değerlendirme yapıldıktan sonra uygulanır. İlk gübre Kasım-Aralık aylarında verilip, fosfor ve potasyum içeren organik gübrelerden fayda sağlanır.
  • Limon ağacı bakımı için en fazla yapılan budama şekli ise uçkurutan hastalığından korunmak amacı ile yapılan uç budamasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ekşi Limon Çeşitleri

Ekşi Limon Çeşitleri

Haber Bülteni

Güncel

Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Güncel

Limon Yüze Sürülürmü?

Limon Yüze Sürülürmü?

Güncel

Yeşil Çay Limon Soda Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Çay Limon Soda Tarifi ve Malzemeleri

Limon Servi Türleri ve Özellikleri

Limon Servi Türleri ve Özellikleri

Limonun Dişe Faydaları Nelerdir?

Limonun Dişe Faydaları Nelerdir?

Limon Detoksu Nasıl Yapılır?

Limon Detoksu Nasıl Yapılır?

İdrarda Limon ile Gebelik Testi

İdrarda Limon ile Gebelik Testi

Limon Ağacı Nasıl Aşılanır?

Limon Ağacı Nasıl Aşılanır?

Limonlu Çay Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Limonlu Çay Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Limon Nasıl Yetişir?

Beyaz Limon Nasıl Yetişir?

Limon Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Limon Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Limon Diyeti Listesi

Limon Diyeti Listesi

Limon Fidesi Bakımı ve Önemi

Limon Fidesi Bakımı ve Önemi

Çekirdekten Limon Ağacı Yetiştirmek

Çekirdekten Limon Ağacı Yetiştirmek

Bal Limon Karışımı Hazırlama

Bal Limon Karışımı Hazırlama