Limon tohumu, limon fidanı üretimi için kullanılacak olan bir materyaldir. Bu tohumlar, virüs ve benzeri hastalıklardan arındırılmış, temiz olduğundan emin olunan ağaçlardan temin edilmelidir. Limon tohumu amacıyla kullanılacak olan meyveler mutlaka ağaç dalından koparılmış, canlı meyveler olmalıdır. Yere dökülmüş ya da hasat edilmiş olan meyveler limon tohumu olarak kullanılmamalıdır. Çünkü yere düşmüş olan meyvelere hastalık bulaşmış olma riski oldukça fazladır. Limon tohumu, tohum yastığı adı ile bilinen sehpalara veya plastik kasalara ekilebilmektedir. Limon tohumu ekilmeden önce kasalar veya tohum yastığı, üst kısımdan 3 cm'ye kadar boşluk bırakmak suretiyle harç ile doldurulur. Limon tohumu, sıra üzeri 2.5 cm, sıra arası 4 cm olacak şekilde ve ekim derinliği 1 cm olarak dikilir. Tohumlar toprağa yerleştirildikten sonra üzerleri 1 cm kalınlığında harç ile kapatılır. Üste koyulan harç bastırılmış olmalıdır. Limon tohumu süzgeçli hortumlar yardımı ile haftada 1 kez sulanır. Limon Tohumu Nedir, Nasıl Ekilir? Limon tohumu, ağaçtan koparılan meyvenin içinin açılması ile ortaya çıkan çekirdek kısımlarıdır. Limonun içerisinde bulunan en sağlıklı görünen çekirdekler ayıklanır; küçük ve limonu kesme işlemi sırasında zarar görmüş olan çekirdekler limon tohumu olarak kullanılmaz. Elde edilen limon tohumları temiz bir içme suyunun içerisinde güzelce yıkanır. Çünkü tohum yüzeyinde aktif kimyasallar bulunması sebebi ile bu maddeler çimlenmeyi engeller; yıkama işlemi de bundan dolayı yapılır. Limon meyvesi içerisinden ayırt edilmiş olan limon tohumu bekletilmeden hemen ekilmelidir. Şayet beklenilmesi gerekiyorsa buzdolabında ağzı kapalı bir torba içerisinde +4 derecelik bir sıcaklıkta, torbada hava alması için küçük bir delik olacak şekilde muhafaza edilmelidir. Limon tohumu için sehpa ya da plastik kap ayarlandıktan sonra tohumun gelişmesi için gerekli olan harç hazırlanır. Limon tohumu harcı için 2 ölçü toprak, 2 ölçü kadar yanmış çiftlik gübresi ve 1 ölçüde kum gerekir. Siz limon tohumunu ekeceğiniz kabın büyüklüğüne göre bu oranları baz alarak harcınızı hazırlayabilirsiniz. Hazırlanmış olan harç mutlaka ilaçlandıktan sonra kaba yerleştirilmelidir. Limon tohumu ekilirken bir limon tohumundan birden fazla embriyo çıkma ihtimali göz önüne alınarak dikim aralığı çok sık olmayacak şekilde ayarlanmış olmalıdır. Limon tohumu ekildikten sonra tohumun çürümesini engellemek için ilk sulama suyuna fungusit eklenir. Limon tohumu ekildikten sonra toprağın üst tabakası kesinlikle kuru olmamalıdır. Çünkü bu durum oksijen miktarını etkiler ve tohumun fide olarak toprak üstüne çıkmasında sıkıntı yaratır. Limon tohumu ekim işlemi yapıldıktan 2 aylık süreç içerisinde fide vermeye başlar. Sağlıklı görünen fideler bırakılarak sağlıksız olanlar mutlak surette ayıklanmalıdır. Limon Tohumu Ekimi İçin Öneriler Limon tohumu ekiminde başarı oranını artırmak için şu önerilere dikkat edilmelidir:
Bu önerilere dikkat edilerek, sağlıklı ve güçlü limon fideleri elde etmek mümkündür. Limon tohumu ekimi, dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir, ancak doğru adımlar izlenerek başarılı sonuçlar elde edilebilir. |
Celal
26 Temmuz 2024 CumaLimon tohumu ekimi için gerekli adımları izlerken yere düşmüş meyvelerin neden kullanılmaması gerektiğini daha detaylı anlatabilir misiniz? Yani yere düşen meyveler tam olarak nasıl bir riski beraberinde getiriyor?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaCelal Bey,
Yere düşmüş meyvelerin kullanılmaması, pek çok riski önlemek adına önemlidir. Bu meyveler, genellikle böcekler, mantarlar ve diğer zararlılar tarafından daha fazla saldırıya uğrar. Bu durum, tohumların sağlığını ve başarılı bir şekilde filizlenme ihtimalini azaltır. Ayrıca, yere düşen meyveler çürümeye daha yatkındır, bu da tohumların kalitesini olumsuz etkileyebilir. Çürüyen meyvelerde bulunan mikroorganizmalar, tohumların çimlenmesini engelleyebilir veya hastalıklı bitkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden, sağlıklı ve dalında olgunlaşmış meyvelerden elde edilen tohumları kullanmak her zaman daha güvenli ve verimlidir.
Sevgiler,