Limon Besin Değerleri
21 Temmuz 2024

Limon Besin Değerleri

Limon

Limon, kış aylarında bile yapraklarını dökmeyen ve yıl boyu yeşil kalan bir ağacın meyvesidir. Bu ağacın anavatanı hakkında kesin bir bilgi yoktur, ancak limon Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir. C vitamini deposu olan limon, günde bir tane tüketildiğinde günlük ihtiyacın yarısını karşılayabilir. Bu vitamin, hastalıklardan korunma ve kalp-damar sağlığı için oldukça önemlidir. Ancak oldukça ekşi bir tadı olduğu için çoğu kişi limonu doğrudan tüketemez. Bunun yerine, limon suyu olarak kullanılır. Limon suyu yemeklerde, çayın içinde ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilir. Limonun sağladığı faydalar sadece besin olarak tüketilmesiyle sınırlı değildir; cilt ve saç bakımı, ağız sağlığının korunması gibi çeşitli bitkisel tariflerde de kullanılarak birçok fayda sağlar. Limon aynı zamanda böbreklerin, bağırsakların ve karaciğerin temizliğini sağlayarak serbest radikallerden korunmaya yardımcı olur.

Limonun Faydaları Nelerdir?

Kemik Sağlığını Korumak İçin: Antioksidan etkisi olan limon, özellikle romatoid artrit ve osteoporoz gibi kemikleri etkileyen ağrılı ve iltihaplı hastalıklarda belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak limon veya limon suyu tüketilmesi bu faydalardan yararlanmanıza yardımcı olur. Özellikle bu rahatsızlıkların eklemlerde oluşturduğu şişliklerin azaltılmasını sağlar. Ayrıca fosfor içeriğiyle de kemik sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar.

İskorbüt Hastalığı: İleri yaşlarda daha fazla görülen bu rahatsızlık, C vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu nedenle hastalarda anemi, zayıflık, halsizlik, diş eti kanaması gibi belirtilere neden olur. Limon, C vitamini deposu olduğu için bu hastalığın önlenmesinde yardımcı olur.

Kalp ve Damar Sağlığı İçin: İçerdiği C vitamini ile dokuların esneklik kazanmasını sağlayan kolajen üretimini yükselten limon, damar sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca limonun antioksidan etkisi, damar tıkanıklığına ve damarlarda zayıflamaya yol açan serbest radikalleri etkisizleştirir, felç geçirme riskini düşürür. Düzenli egzersizlerle birlikte limon tüketimine dikkat edilirse, kalp hastalıklarından korunmak kolay olur.

Yara İyileşmesinde: Cilt yaralarının iyileşmesi gecikiyorsa, vücutta C vitamini eksikliği olabilir. Uzmanlar, ciltteki kesiklerin, yanıkların ve yaraların daha hızlı iyileşmesi için limon tüketilmesini önerirler.

Cilt Bakımında: Limon, evde hazırlayacağınız cilt bakım maskesiyle özellikle güneş lekelerinin ve diğer cilt lekelerinin azaltılmasına, ciltteki yağlı görünümün düzeltilmesine, ölü hücrelerin giderilmesine ve cildin parlaklık kazanmasına yardımcı olur. Limon suyunu düzenli içmek de cilde esneklik kazandırır ve erken yaşlarda oluşacak kırışıklıkları önler. Ancak limonun cilde haricen sürülerek kullanılması halinde, cildi güneşe maruz bırakmamak gerekir.

Sindirime Yardımcıdır: Limon tüketimi, mide asidinin salgılanmasını artırır ve beslenmede tüketilen kırmızı et, yağlı gıdalar gibi ağır yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur. Karaciğerdeki safra üretimini artırdığı için, yağlı besinleri sindirmek kolaylaşır. Bu nedenle diyetisyenlerin önerdiği beslenme listesinde limon her zaman bolca önerilir.

Böbrek Taşını Önler: Düzenli şekilde limon suyu ve limon tüketmek, böbrek taşının oluşmasına engel olur. Bu bilimsel araştırmalarda belirlenmiş bir faydadır. İçeriğindeki sitrat nedeniyle limon, böbreklerde biriken kalsiyuma engel olur ve birikimlerin artmasını önler.

Ağız ve Diş Sağlığını Korur: Dişlerin üzerinde biriken ve dişlerin çürümesine yol açan bakteriler, limonun asitli içeriğiyle temizlenir. Hem dişlerin beyazlamasına hem de enfeksiyonlara engel olur. Ancak limonun fazla tüketilmesi diş minesine zarar verebilir. Bu yüzden aşırıya kaçmamak gerekir.

Saç Bakımında: Yaz geldiğinde saçların rengini açmak için doğal bir yol olan limon, saçlarınız için başka faydalar da sağlar. Saç derisinde oluşan kepeği önler ve saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Şampuana karıştırılarak kullanıldığında, saçlarda biriken sprey, köpük ve jöle gibi kalıntıları temizler. Ancak limonun saç ve saç derisini kurutma etkisi olduğu da bilinmelidir. Bu yüzden sık kullanımdan kaçınılmalıdır.

Limon Besin Değerleri (1 Adet Kabuksuz Limon)

  • İçerdiği kalori: 17
  • C vitamini: 30,7 mg (%51 günlük ihtiyacı karşılar)
  • B vitamini: %2 günlük ihtiyacı karşılar
  • Kalsiyum: %2 günlük ihtiyacı karşılar
  • Folat: %2 günlük ihtiyacı karşılar
  • Potasyum: 80 mg (%2 günlük ihtiyacı karşılar)
  • Fosfor: 9,3 mg (%1 günlük ihtiyacı karşılar)
  • Magnezyum: 4,6 mg (%1 günlük ihtiyacı karşılar)
  • Demir: 0,3 mg (%2 günlük ihtiyacı karşılar)

Limonun Yan Etkileri Nelerdir?

Limon, sindirim sıvılarının miktarını artırdığından mide ekşimesine neden olabilir. Bu yüzden reflü gibi mide sorunları olanlara limon tüketimi önerilmez. Diğer yandan, faydalı olduğu bilinen limonun aşırı tüketilmesi diş minesine zarar verebilir. Bu yüzden uygun miktarda limon tüketmek ve hemen dişleri fırçalayarak temizlemek gerekir. Limon ayrıca idrar çıkışını artırır; eğer yeteri kadar su içilmezse vücut susuz kalabilir. Buna dikkat edilmelidir.

Limon Nasıl Kullanılır?

Limonun en yaygın kullanımı limon suyu şeklindedir. Bunun yanı sıra limon çayı da hazırlanabilir ve normal bitki çayları içinde tatlandırma amacıyla kullanılabilir. Limon suyu mutfakta kullanılan malzemelerin parlatılması için de kullanılabilir. Boğaz ağrısını gidermek için gargara yapılabilir. Porselen eşyalar limon ve tuz karışımıyla ovulabilir. Musluk ve duş başlıklarını parlatmak ve temizlemek için limondan faydalanabilirsiniz. Bakır eşyalar da limonla temizlenebilir. Elinize sinen sarımsak, soğan ve balık gibi kokuları limonla ovarak temizleyebilirsiniz. Ahşap eşyalardaki kokuları limonla giderebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Limon Sarımsak Zencefil Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sarımsak Zencefil Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Limon Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Limon Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Evde Limon Ağacı Bakımı

Evde Limon Ağacı Bakımı

Saksıda Limon Ağacı Bakımı

Saksıda Limon Ağacı Bakımı

Limon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Limon Ağacı Budama Yöntemleri

Limon Ağacı Budama Yöntemleri

Güncel

Limon Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Limon Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Limon Karanfil Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Limon Karanfil Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Limon ve Zeytinyağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon ve Zeytinyağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bodur Limon Ağacı Bakımı

Bodur Limon Ağacı Bakımı

Limon Çekirdeği Çimlendirme

Limon Çekirdeği Çimlendirme

Limonun Dişe Faydaları Nelerdir?

Limonun Dişe Faydaları Nelerdir?

Limon Tansiyonu Düşürürmü?

Limon Tansiyonu Düşürürmü?

Damar Açmak İçin Limon Sarımsak

Damar Açmak İçin Limon Sarımsak

Maydanoz Limon Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Maydanoz Limon Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karbonat Limon Maskesi

Karbonat Limon Maskesi

Ekşi Limon Çeşitleri

Ekşi Limon Çeşitleri

Limon Tansiyonu Yükseltir mi?

Limon Tansiyonu Yükseltir mi?

Limon Ağacı Nasıl Aşılanır?

Limon Ağacı Nasıl Aşılanır?