Limondaki Şeker OranıLimon, kullanım alanı en geniş olan meyvelerden biridir. Bütün yıl boyunca büyümesini sürdüren ve kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaç türüdür. Ilıman iklimlerde yetişir, bu nedenle tam olarak ana vatanı bilinmemektedir. Ülkemizde en fazla Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişir. Ortalama olarak 3-6 metre arasında uzayan bir bitkidir. Gövde ve dallarının rengi genel olarak gri renktedir. Limon suyu yaklaşık %5 oranında asitlik içerir ve pH değeri 2-3 arasındadır. Genel olarak sonbaharda olgunlaşan limon meyvesi, yumurta biçimli, her iki ucu da sivri, içinde 8-10 bölme bulunan, çok ekşi ve bol sulu bir yapıya sahiptir. Meyvenin dış kabuk rengi açık sarıdır ve üzerinde tanecikler bulunur. Bu tanecikler uçucu yağ yapısına sahip olan esanstır. Meyvenin iç kısmı ise beyaz renkli ve süngerimsi yapıya sahiptir. Limonun kullanım alanı oldukça geniştir. Mutfakta yemekleri tatlandırmak, kozmetik ürünlerinde, ilaç sektöründe, alkol üretiminde ve alternatif tıpta kullanılmaktadır. Limondaki Şeker Oranı Ne Kadardır?Limon, her yönüyle tam bir şifa kaynağı olarak bilinir. Tansiyon hastalığından şeker hastalığına kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Doğal bir C vitamin kaynağıdır ve bu özelliğinden dolayı kış aylarında grip gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu veya hastalıkların etkisini azaltıcı etkiye sahiptir. Son zamanlarda limonun yüksek oranda şeker içerdiğine dair bir söylenti dolaşmaktadır ve bu nedenle fazla tüketilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Evet, her meyve grubunda mutlaka şeker bulunur; elma, çilek, muz, kavun, karpuz gibi meyvelerde yüksek oranda şeker vardır. Hatta yetiştirildiği bölgeye göre bazı portakal türlerinde bile şeker bulunabilir. Ancak limon bu saydıklarımdan çok farklı bir içeriğe sahiptir. İçerik olarak bol miktarda su, fosfor, potasyum ve kalsiyum içerir. Limon, doğası gereği asit oranı yüksek bir meyvedir. Asitli yapısı nedeniyle yüksek oranda şeker bulundurması neredeyse imkânsızdır. Bir limonda ortalama olarak %1 oranında şeker bulunur. Limon türleri çok fazladır ve bazı limon türlerinde yetiştiği bölgeye bağlı olarak bu oran %3'e kadar çıkabilmektedir. Mevcut verilere bakıldığında, limondaki şeker oranı korkulacak bir değerde değildir. Bu meyveyi gönül rahatlığıyla farklı kullanım alanlarında tüketebiliriz. |
Limonun içinde gerçekten bu kadar az şeker mi var? %1 oranındaki şeker miktarı doğru mu? Asitliliği yüksek diye şeker oranı bu kadar düşük olabilir mi?
Cevap yazBinalp, limonun içindeki şeker oranının gerçekten %1 civarında olduğu doğrudur. Limonun asitliği yüksek olduğu için tatlılık oranı düşüktür. Bu nedenle, limonun içindeki şeker miktarı diğer meyvelere göre daha azdır. Asitlik, limonun ekşi tadını belirleyen başlıca faktördür ve bu da şekerin tadını bastırabilir. Yani, limonun düşük şeker oranı ve yüksek asitliği doğru bir bilgidir.